duminică, 12 octombrie 2014

PRAJITURA CU CREMA DE LAMAIE

INGREDIENTE

Blat
  • oua
  • 7 linguri zahar
  • 7 linguri faina
  • 3 linguri ulei
  • 3 linguri apa
  • un vf. cutit sare
Crema
  • 500 ml lapte
  • 3 linguri si 1/2 faina sau amidon alimentar
  • 4-5 linguri zahar (mie-mi place mai dulce si am pus 5 linguri)
  • un pachet de unt (alegeti un unt de calitate)
  • coaja si zeama de la o lamaie
  • 100 ml frisca lichida indulcita
  • 100 ml smantana cu continut ridicat de grasime
  • o lingurita zeama lamaie
  • 2 linguri rase zahar
  • MOD DE PREPARARE RETETA PRAJITURA CU CREMA DE LAMAIE

    Blat.
    Separa albusurile de galbenusuri.
    Mixeaza spuma albusurile impreuna cu sarea si adauga treptat zaharul mixand pana se dilueaza complet.
    Galbenusurile freaca-le cu uleiul ca la maioneza apoi adauga apa si omogenizeaza.
    Adauga-le peste albusuri odata cu faina cernuta (nu sari peste etapa cu cernutul!) apoi omogenizeaza amestecand usor, de jos in sus (nu circular) cu o lingura de lemn.
    Usor,usor am zis! Da?
    Toarna amestecul intr-o tava tapetata cu hartie pentru copt (tava de 20/27cm), niveleaza cu grija, apoi baga tava in cuptorul preincalzit si coace la foc mic pana capata o culoare frumoasa si trece testul cu scobitoarea.

    Lasa  la racit si prepara crema.
    Mixeaza untul spuma.
    Intr-un vas cu fund dublu pune faina si zaharul apoi adauga pic cu pic (fredonati in gand
  • p) laptele rece, amestecand cu un tel sa nu faca cocoloase.
  • Pune la foc mic si fierbe amestecand mereu cu o lingura de lemn sa nu se prinda, pana se ingroasa si capata consistenta unei budinci. Pune vasul in altul cu apa rece si amesteca cand si cand sa se raceasca crema. Adauga si zeama de lamaie si coaja.
    Cand e rece,dar nu complet! ci doar asa..la temperatura camerei, adauga peste unt...asa..in 2,3 transe si omogenizeaza. E delicioasa crema!

    Desprinde hartia de copt de blatul rece si taie-l in 3, pe orizontala.
    Aseaza prima foaie, intinde uniform jumatate din crema, aseaza a doua foaie, pune si restul de crema niveland , apoi aseaza ultima foaie din blat.
    ps.rade bine cu lingura de pe cratita crema ramasa :))ca-i mult prea buna.

    Intr-un bol pune frisca,smantana, zaharul si zeama de lamaie si mixeaza, initial la viteza cea mai mica apoi la o treapta superioara, pana obtii consistenta dorita.
    Intinde frisca peste prajitura si "deseneaza-i"niste valuri cu furculita.
    Pastreaz-o la rece.

    Eu....am taiat-o direct, bineinteles :)).(postata de gaby pe dally.garbo.ro)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu